Wat moet je allemaal weten over motorrijles?

Als het je ultieme wens is om legaal op een motor aan het verkeer te mogen deelnemen, dan zul je een motorrijbewijs in de wacht moeten slepen. Dit kan alleen door je aan te melden bij een motorrijschool en via deze school motorrijles te volgen. Rijlessen voor de motor werken anders dan de meer bekende autorijlessen. Alles wat je over motorrijles moet weten wordt in dit artikel uiteengezet. 

Hoe oud moet je zijn voor je motorrijlessen mag nemen?

Laten we even beginnen met de minimumleeftijden die gelden voor motorrijlessen. Deze hangen af van het type motor dat je wilt gaan besturen. Op een lichte motor mag je met een leeftijd van 17 jaar al rijlessen nemen. Voor een middelzware motor geldt een minimumleeftijd van 20 jaar, al kan dit 19 jaar zijn als je een rijbewijs voor de lichte motor hebt. Om op een zware motor les te mogen volgen moet je sowieso 21 jaar zijn.

Zo verloopt een motorrijles in grote lijnen

Wanneer je een motorrijles volgt, is het gebruikelijk dat je instructeur in een auto of op een motor achter je aan rijdt. Deze instructeur geeft je via een zendertje aanwijzingen door. Dit kan gaan over waar je naartoe moet rijden, maar ook tips over hoe je het voertuig beter kunt besturen. Deze communicatie is trouwens eenzijdig. Je kunt dus niet terugpraten naar je instructeur.

Motorrijlessen kunnen verder zowel in het verkeer plaatsvinden als op een les terrein dat voor het overige verkeer is afgesloten. In het begin zal de aandacht vooral uitgaan naar je motorbeheersing. Later verschuift de focus steeds meer naar de manier waarop je deelneemt aan het verkeer.

Kies een goede motorrijschool

Nu je grofweg weet hoe motorrijlessen verlopen, kun je wel inschatten hoe belangrijk het is om bij een goede rijschool voor de motor aangesloten te zijn. Soms gaat het hierbij om rijscholen die louter motorrijles aanbieden, maar ook bestaan er heuse verkeersscholen waarbij rijlessen voor de motor een van de onderdelen is.

Hoe dan ook, raadzaam is om even goed onderzoek te doen naar de rijscholen in jouw woonomgeving. Probeer zelfs even kennis te maken met (de instructeurs van) de rijscholen die motorrijlessen aanbieden. Dat je een goede klik hebt met zo’n school is namelijk enorm belangrijk. Dit zorgt er immers voor dat je je goed voelt tijdens de lessen. Je leert de vaardigheden dan ook beter en sneller aan, iets dat minder rijlessen en kosten tot gevolg heeft. 

Kijk bij het uitkiezen van je motorrijschool dus zeker niet alleen naar de prijzen van de rijlessen. Onderzoek bijvoorbeeld ook welke rijschool welk slagingspercentage heeft. Dit percentage zegt namelijk veel over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de school. Check ook of je beoogde rijschool is aangesloten bij een brancheorganisatie. Sluit je daarnaast ook zeker aan bij de rijschool die les geeft op de motor die jij later graag wilt besturen. Vraag bij twijfel over een rijschool gerust ook eens een proefles aan.

Zorg voor de juiste kleding

Een aspect dat tenslotte ook niet onderschat moet worden betreft de kleding. Tijdens elke rit op de motor, dus ook met je motorrijles, is je kleding namelijk essentieel. Goede motorkleding draag je voor de veiligheid. Deze kleding zorgt ervoor dat de schade aan jouw lichaam beperkt blijft bij een onverhoopte val. Koop dus op tijd die motorkleding aan die past bij het type motor waarop je gaat rijden.

Recente blogs Artikelen