Wat is een BNOR-examen?

Een BNOR-examen is een praktijkexamen voor de auto. Dit examen is bestemd voor mensen die (minstens) vier keer zijn gezakt voor het ‘normale’ praktijkexamen. Om deze mensen toch een goede kans te geven om uiteindelijk een rijbewijs in de wacht te slepen, is het BNOR-examen ontwikkeld. De letters BNOR staan hierbij voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. 

Op welke manieren dit examen verschilt van het reguliere praktijkexamen lees je hieronder. Daarna kun je lezen hoe je je voorbereidt op het BNOR-examen, hoe dit examen grofweg verloopt en welke kosten erbij komen kijken.

Verschillen tussen BNOR-examen en regulier praktijkexamen

De einddoelen van het BNOR-examen wijken niet af van die van een regulier praktijkexamen voor de auto. Deze doelen bestaan natuurlijk uit het tonen van een goede rijvaardigheid, slagen voor je examen en uiteraard het behalen van je rijbewijs. Verschillen tussen de beide examensoorten zijn er echter ook. Dit zijn de volgende:

  • De uitvalsbasis is bij een BNOR-examen niet altijd een CBR-locatie. Om je wat meer op je gemak te stellen kan namelijk voor een andere plek worden gekozen.
  • BNOR-examens duren langer dan reguliere examens. In deze extra tijd wordt geprobeerd om je zoveel mogelijk op je gemak te laten voelen.
  • Bij een BNOR-examen word je niet begeleid en beoordeeld door een examinator, maar door een rijvaardigheidsadviseur. Deze is er speciaal op getraind om mensen die last hebben van te veel nervositeit gerust te stellen. 

Al bij al kun je dus stellen dat bij een BNOR-examen er zo veel mogelijk aan wordt gedaan om jou als kandidaat gerust te stellen, zodat je het optimale uit je capaciteiten kunt halen.

Hoe bereid je je voor op dit examen?

Het voorbereiden van een BNOR-examen doe je vooral door je ritme op peil te houden. Zorg er dus voor dat je in aanloop naar het examen genoeg rijlessen neemt. Neem naar het examen bovendien altijd alle spullen en documenten mee die van je gevraagd worden. 

Zo verloopt het examen zelf

Voor een BNOR-examen wordt in totaal zeventig minuten uitgetrokken. Toch duurt de rit zelf maar 35 minuten. Dit is precies even lang als het reguliere examen. Een BNOR-examen verloopt vervolgens ook niet wezenlijk anders dan een ‘normaal’ examen. Je wordt dus beoordeeld op alle relevante onderdelen van het autorijden. Uiteindelijk wordt namelijk van je verwacht dat je even goed kunt autorijden als elke andere persoon die slaagt voor het praktijkexamen.

Wat je moet weten over de kosten van het BNOR-examen

De kosten van een BNOR-examen zijn niet veel hoger dan die voor een regulier examen. Het speciale examen kost namelijk 137 euro. Je rijschool zal dit bedrag overmaken aan het CBR. Vervolgens handel je dit zelf met je rijschool af, ook omdat deze waarschijnlijk kosten in rekening brengt voor het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de rijinstructeur.

Recente blogs Artikelen