Wat is een automaat rijbewijs?

Wanneer je van plan bent met je rijlessen te beginnen om straks uiteindelijk je rijbewijs te halen, heb je een aantal knopen om door te hakken. Zo ga je op zoek naar een rijschool die bij je past en moet je een keuze maken tussen een ‘normaal’ rijbewijs en een automaat rijbewijs. 

Een regulier rijbewijs haal je door rijlessen te volgen en examen te doen in een auto met versnellingen en een koppeling die je zelf moet bedienen. Het automaat rijbewijs is beschikbaar voor mensen die alleen rijles in een automaat hebben gevolgd. Je legt dan ook praktijkexamen af in een automatische auto. In dit voertuig zit geen koppeling. Hier hoef je je dus ook niet te bekommeren om (het constant wisselen van) versnellingen. De auto past zichzelf namelijk aan de snelheid waarmee je rijdt. Voor veel mensen is dat een aantrekkelijke gedachte. Lees hieronder wat de voordelen van een automaat rijbewijs zijn. Andere aspecten van automaat rijbewijzen die je moet weten, lees je verderop in dit artikel.

De voordelen van een automaat rijbewijs op een rijtje

In vergelijking met een regulier rijbewijs heeft een automaat rijbewijs de volgende pluspunten: 

  • Als je in een automaat rijdt, hoef je veel minder handelingen te verrichten. Zo kun je je beter concentreren op het verkeer om je heen. Dit kan leiden tot meer veiligheid op de weg.
  • Het uitvoeren van minder handelingen zorgt bij alle bestuurders voor meer ontspanning. Voor mensen met een beperking kan dit zelfs de ultieme oplossing zijn.
  • Je hebt als bestuurder meer rust. Dit is vooral zo als je vaak in de file staat. Je linkerbeen wordt in een automaat dan veel minder zwaar belast, want je hoeft niet voortdurend de koppeling in te drukken.
  • Over het algemeen is automatisch rijden makkelijker. Hierdoor heb je waarschijnlijk minder rijlessen nodig. Dat levert een mooie kostenbesparing op.
  • Automatische voertuigen zijn de laatste jaren in opkomst. Zo zijn de meeste elektrische en hybride auto’s automatisch. Deze wagens hebben ontegenzeglijk de toekomst.

Welke nadelen hebben automatische auto’s?

Uiteraard heeft het ook een paar nadelen als je gaat voor een automaat rijbewijs. Dit zijn de volgende:

  • De aanschafkosten van automaten zijn meestal hoger dan die voor niet-automatische wagens.
  • Met een automaat rijbewijs mag je niet in een schakelauto rijden.
  • Vooral oude automatische auto’s zijn niet erg zuinig. Dit leidt tot meer brandstofkosten.

Wat je moet weten over rijbewijscodes

Een automaat rijbewijs is zoals gezegd anders dan een regulier exemplaar. Aan je rijbewijs is dat ook te zien en wel aan het nummer 78 dat je erop zien staan. Op de achterkant is te lezen dat dit betekent dat je alleen in automatisch geschakelde auto’s mag rijden. Als je een dergelijk rijbewijs hebt om medische redenen, dan zal de code 10.02 op je rijbewijs verschijnen.

Wat als je later toch nog een schakel rijbewijs wilt hebben?

Zoals gezegd is het een nadeel dat wanneer je een automaat rijbewijs hebt, je alleen in automaten mag rijden. Het is echter goed om te weten dat het altijd mogelijk is alsnog een ‘normaal’ rijbewijs te halen. Sterker nog, in principe zou je hier zo een praktijkexamen voor kunnen aanvragen bij het CBR, al is het natuurlijk wel aan te raden eerst wat rijlessen te volgen. Het theorie-examen hoef je niet opnieuw af te leggen.

Recente blogs Artikelen