Wat moet je allemaal weten over autorijles?

Rijlessen maken onderdeel uit van de rijopleiding die je kunt volgen met als doel je rijvaardigheid te verbeteren. Uiteraard hoop je hierbij aan het einde van de rit ook je rijbewijs te halen, zodat je voortaan legaal een auto mag besturen. 

Hieronder lees je eerst wat basisinformatie over autorijlessen. Vervolgens gaan we in op de leeftijdseisen die gelden, waarna je handige informatie leest over de kosten van rijlessen en rijlespakketten. We sluiten af met enkele tips voor bij het kiezen van je rijschool. 

De basisprincipes van een autorijles

Tijdens een autorijles ga je samen met een gekwalificeerde rijinstructeur van een rijschool met een lesauto op pad. Hierbij zit jij achter het stuur. In die zin bedien je dus zelf de wagen. Echter, de instructeur, ook wel rijcoach genoemd, heeft zelf ook een koppeling, een gaspedaal en een rempedaal tot zijn of haar beschikking. De rijcoach kan dus op elk moment ingrijpen als deze dat nodig acht.

Als je rijlessen volgt, dan werk je natuurlijk aan je beheersing van de auto. Bovendien oefen je om de algemeen geldende verkeersregels en -gebruiken zo goed mogelijk toe te passen. Om jezelf met dit laatste een handje te helpen, is het slim om al vroeg in je rijles periode theorielessen te volgen. Probeer als het even kan ook zo snel mogelijk je theoriecertificaat in de wacht te slepen.

Hoe oud moet je zijn om autorijlessen te mogen volgen?

Om autorijlessen te mogen volgen moet je minimaal een leeftijd hebben van 16,5 jaar. Wanneer je 17 bent mag je ook praktijkexamen doen. Haal je je rijbewijs al voordat je 18 jaar bent? Dan moet je tot je achttiende verjaardag wel onder begeleiding van een meerderjarige met een begeleiderspas rijden.

Dit moet je weten over de kosten van autorijlessen

Bij autorijlessen komen flinke kosten kijken, dat is iets waar je nooit helemaal aan kunt ontkomen. In Nederland geldt een gemiddelde prijs van zo’n 42 euro per rijles van een uur. Uiteraard bieden sommige rijscholen hun lessen iets goedkoper aan, terwijl sommige juist wat duurder zijn. Ook is het soms niet helemaal duidelijk of een rijschool een bepaald bedrag rekent per klokuur, of dat dit bijvoorbeeld is per 45 of 90 minuten. 

Waarom kan het slim zijn een rijlespakket te nemen?

Diverse rijscholen bieden rijlespakketten aan. Door voor zo’n pakket te kiezen is de kans groot dat je uiteindelijk goedkoper uit bent dan wanneer je losse rijlessen zou nemen. Een autorijles pakket is niet bij elke rijschool precies hetzelfde. Onderzoek dus waar bij jouw favoriete rijschool een rijlespakket uit bestaat en reken vervolgens uit of dit inderdaad goedkoper voor je uitpakt. Mogelijke onderdelen van het rijlespakket zijn theorielessen, lessen in de simulator, een tussentijdse toets, een praktijkexamen, een herexamen en natuurlijk een bepaald aantal rijlessen.

Tips voor bij het kiezen van je rijschool

Het uitkiezen van de ideale rijschool is geen makkelijke opgave. Houd daarom bij het maken van je keuze altijd de volgende adviezen in het achterhoofd:

  • Ga in zee met een rijschool uit je eigen woonomgeving.
  • Kies een rijschool waar je een goed gevoel bij hebt. Je leert het vak van autorijden dan waarschijnlijk beter en sneller. 
  • Doe wat onderzoek naar de rijschool. Vraag bijvoorbeeld rond bij vrienden of lees recensies op internet.
  • Kies een rijschool met een goed slagingspercentage.
  • Zoek een rijschool die een goede verhouding tussen prijs en aanbod biedt. 
Recente blogs Artikelen