Wanneer je rijlessen aan het volgen bent met als doel uiteindelijk je rijbewijs te halen voor de auto, dan heb je de mogelijkheid om een tussentijdse toets af te leggen. Zo’n tussentijdse toets kun je ook wel zien als een proefexamen. Deze toets verloopt grotendeels ook hetzelfde als het definitieve praktijkexamen dat je later zult afleggen. In die zin is de tussentijdse toets een ideale manier om je op dit spannende examen voor te bereiden. Bovendien krijg je van de examinator van de toets nog waardevolle tips. Daarmee maak je de kans groter dat je straks in één keer slaagt voor je praktijkexamen.
Hieronder lees je uit welke drie onderdelen een tussentijdse toets grofweg bestaat. Vervolgens lees je op welke kosten je kunt rekenen bij een tussentijdse toets voor de auto.
Voorafgaand aan de toets
Als je een tussentijdse toets gaat doen, moet je onder meer je uitnodiging voor deze toets, je identiteitsbewijs en een door jou ingevuld zelfreflectieformulier meenemen. Deze documenten leg je voorafgaand aan de toets voor aan de examinator.
Tijdens deze eerste ontmoeting maken jullie verder ook even kennis. De examinator zal bovendien nog eens uitleggen wat er gaat gebeuren. Voordat je in de auto stapt, zullen op het parkeerterrein je ogen nog even getest worden. Je kunt bovendien een of enkele vragen verwachten over de werking van (bepaalde onderdelen van) de auto.
De toetsrit zelf
Net als een praktijkexamen rit duurt een testrit 35 minuten. Hierbij rijd je een deel zelfstandig, met behulp van navigatie, naar een vooraf bepaalde bestemming. Het andere gedeelte volg je de aanwijzingen van de examinator. Deze persoon zal natuurlijk aandachtig op je rijgedrag letten. Hierbij let hij of zij vooral op de volgende aspecten:
- Of je altijd de veiligheid op de weg waarborgt.
- Hoe je beheersing van het voertuig is.
- Of je kijkgedrag in orde is.
- Of je op de juiste wijze de voorrangsregels toepast.
- Of je inhaalacties weloverwogen en proportioneel zijn.
- Op welke manier je het in- en uitvoegen hebt uitgevoerd.
- Hoe je het ‘afhandelen’ van verkeerssituaties hebt aangepakt, onder meer op kruispunten en rotondes.
- Hoe je je bijzondere verrichtingen hebt uitgevoerd.
Het gesprek na afloop
Wanneer de toetsrit erop zit ga je natuurlijk met de examinator napraten over hoe de rit is gegaan. Hierbij zul je te horen krijgen wat je allemaal goed hebt gedaan, maar ook aan welke aspecten je nog kunt werken. Als je eigen rijinstructeur meereed, zal deze mogelijk ook nog aanwijzingen hebben. Zaak is om hier goed naar te luisteren en deze tips ook daadwerkelijk ter harte te nemen. Hiermee vergroot je namelijk de kans dat je voor je echte praktijkexamen meteen slaagt.
Welke kosten zijn er verbonden aan de tussentijdse toets?
In 2021 rekent het CBR (voluit: Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) 120 euro om een tussentijdse toets af te leggen. Je betaalt dit bedrag aan je rijschool. Deze maakt het vervolgens over aan het CBR. Houd er trouwens wel rekening mee dat je rijschool ook gewoon kosten in rekening brengt voor de inzet van de rijinstructeur en het gebruik van de lesauto.