Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Wanneer je aan rijlessen begint met als einddoel je rijbewijs te halen, dan hoop je uiteraard dat je zo min mogelijk lessen nodig hebt. Een rijles is namelijk nu eenmaal prijzig. Door snel te leren rijden en meteen te slagen voor je praktijkexamen kun je dus een kostenbesparing realiseren. 

Als het om het autorijbewijs gaat, dan zien we dat kandidaten gemiddeld tegen de 40 lesuren nodig hebben om het rijbewijs te halen. Mogelijk is dit meer dan je had verwacht. Veel mensen kennen namelijk wel iemand die misschien maar 20 uur nodig had. Welnu, als je na 20 lesuren al klaar bent voor je praktijkexamen, dan heb je veel weg van een natuurtalent. 40 tot 50 lesuren komt echt veel vaker voor. Vergis je namelijk niet in de hoeveelheid nieuwe handelingen die je onder de knie moet krijgen. Dit terwijl je als automobilist opeens een heel andere, nieuwe rol hebt in het verkeer dan je tot nu toe gewend bent.

Hieronder lees je hoe het gemiddeld aantal rijlessen voor het autorijbewijs zich verhoudt met dat van enkele andere soorten rijbewijzen.

Waarom voor het autorijbewijs meer rijlessen dan voor andere rijbewijzen?

Om een autorijbewijs te halen zijn gemiddeld dus 40 lesuren nodig. Opvallend is dat voor andere rijbewijzen die relatief vaak behaald worden minder rijles nodig is. Zo ligt het gemiddelde voor een vrachtwagenrijbewijs op de 28 uur, op dat van een auto met aanhanger op de 16 uur en dat van de trekker op 12 uur. Voor een motorrijbewijs heeft men tegen de 20 uur rijles nodig en voor een bromfietsrijbewijs zelfs maar 5 uur.

Dat voor het vrachtwagenrijbewijs, het rijbewijs van de auto met aanhanger en het motorrijbewijs minder uren nodig zijn wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat kandidaten dan meestal het autorijbewijs al hebben. Het inschatten van verkeerssituaties is voor hen dan al een stuk makkelijker. Verder wordt er bij het rijden op een trekker minder van je gevraagd en is het besturen van een bromfiets eenvoudiger dan welk ander voertuig dan ook dat hier is genoemd.

Waar hangt het aantal benodigde rijlessen van af?

Het aantal rijlessen dat je nodig hebt om je rijbewijs te halen hangt af van vele factoren, waaronder de volgende:

-De snelheid waarmee je je verbetert en leert van je fouten.
-Hoe vaak je rijlessen kunt volgen. Het liefst volg je twee lessen per week en neem je geen lange pauzes tussen je lessen.
-De kwaliteit van je rijschool.

Met deze tips beperk je mogelijk het aantal rijlessen

Inmiddels is duidelijk geworden dat het niet meevalt om het aantal rijlessen te beperken. Het ligt grotendeels aan zaken als aanleg en talent of je snel kunt leren rijden. Dit zijn factoren waar je nauwelijks invloed op hebt. Toch zijn er wel manieren waarop je het aantal rijlessen dat je nodig hebt mogelijk kunt beperken, te weten:

-Probeer rijlessen van twee uur achter elkaar in te plannen. Gebleken is namelijk dat dit effectiever is dan lessen van één uur.
-Aangetoond is ook dat je het best twee rijlessen per week kunt nemen.
-Als je aan rijlessen begint, begin dan tegelijk met de theorie. In de theorie opgedane kennis kun je dan meteen in de praktijk brengen.
-Ga in zee met een rijschool die bekend staat als betrouwbaar en kwalitatief goed. Je kunt dit onder meer zien aan het slagingspercentage van de rijschool.


Recente blogs Artikelen