Hoeveel kost een rijexamen en hoelang duurt het?

Het rijexamen markeert het belangrijkste moment van je complete rijlesperiode. Voor veel mensen is het praktijkexamen voor de auto een moment dat ze voor altijd bij blijft. Nogal logisch dus, dat je je goed wilt voorbereiden op dit bijzondere moment. Bij een goede voorbereiding hoort natuurlijk het werken aan je rijvaardigheid, maar ook is het goed om op de hoogte te zijn van alle factoren die spelen rond zo’n rijexamen. Want hoe lang duurt een rijexamen eigenlijk? En op welke rijexamenkosten kun je hierbij rekenen? Op deze twee prangende vragen geven we hieronder antwoord. 

Wat je moet weten over de kosten van rijexamens

Wanneer je praktijkexamen gaat doen met als doel je autorijbewijs te halen, dan hanteert het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) daar anno 2021 een bedrag voor van 120 euro. Goed om te weten is echter dat er altijd sprake is van tussenkomst van je rijschool. Voor je examen gebruik je namelijk de lesauto waar je altijd in rijdt. Met deze auto rijd je dan ook naar het examencentrum van het CBR toe. Gezien de tijd die het examen in beslag neemt (zie de volgende alinea) kun je er al snel op rekenen dat voor dit alles minstens twee lesuren moeten worden ingepland. Vanzelfsprekend worden hiervoor de gebruikelijke kosten in rekening gebracht door je rijschool.

Het genoemde bedrag van 120 euro dat het CBR rekent voor een rijexamen staat niet helemaal vast. Als er namelijk sprake is van een examen voor een kandidaat met faalangst, dan zijn de kosten iets hoger. Dit geldt ook voor wanneer je examen om welke reden dan ook met spoed moet worden afgehandeld. 

Voor andere soorten rijexamens rekent het CBR overigens meestal andere bedragen dan de genoemde 120 euro. De duurste rijexamens zijn die voor de bus, de vrachtwagen en de trekker. Hiervoor gaan de rijexamenkosten ruim over de 200 euro heen.

Hoeveel tijd neemt een rijexamen in beslag?

Het rijexamen dat moet leiden tot je autorijbewijs duurt 35 minuten. Let op, deze 35 minuten betreffen alleen de examenrit zelf. In 35 minuten zul je de examinator er dus van moeten overtuigen dat je goed genoeg kunt rijden om je rijbewijs te verdienen. Per rijexamen plant het CBR echter 55 minuten in. Dit omdat je voor het examen nog even kennismaakt met de examinator, die je dan overigens ook een paar vragen zal stellen. Na afloop spreek je elkaar weer. Dan wordt de uitslag bekend gemaakt en toegelicht. Vooral als je gezakt bent is die toelichting belangrijk, want je zult dan moeten weten waar je nog aan moet werken.

De rijexamens voor de meeste andere voertuigen duren even lang als dat voor de auto. Alleen het praktijkexamen met de bus, de vrachtwagen en de trekker duurt aanmerkelijk langer. Mede daardoor zijn deze examens ook duurder.

Recente blogs Artikelen