Hoe vraag je examen aan bij het CBR?

Als je een rijbewijs wilt halen, dan zul je daarvoor examen moeten doen bij het CBR, oftewel het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dit geldt voor elk type rijbewijs dat er te halen valt. De meeste rijbewijzen zijn te verdienen door te slagen voor zowel een theorie-examen als een praktijkexamen. Deze examens worden dan ook in die volgorde afgelegd. 

Veel mensen vragen zich af op welke manier je eigenlijk zo’n examen kunt aanvragen. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op hoe bij het CBR een examen aanvragen in z’n werk gaat. Hierbij wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen theorie examens en praktijkexamens.

Zo vraag je een theorie examen aan

Welk voertuig je ook wilt besturen en welk rijbewijs je ook in de wacht zou willen slepen, het theoretische gedeelte is altijd erg belangrijk. Slagen voor je theorie is zelfs een voorwaarde om überhaupt praktijkexamen te mogen doen. Wel mag je in de meeste gevallen al rijles volgen terwijl je je theoriecertificaat nog niet hebt.

Het aanvragen van een theorie examen verloopt gelukkig reuze eenvoudig. Dit kun je namelijk gewoon doen via de website van het CBR. Hier heb je dus geen verdere inmenging van het CBR of van je rijschool voor nodig. Je kunt op de genoemde site inloggen met je DigiD-gegevens. Vervolgens kun je zelf een datum, een tijdstip en een CBR-locatie uitkiezen. Je bepaalt dan dus zelf waar en wanneer je theorie-examen plaatsvindt.

Op deze manieren kunnen praktijkexamens worden ingepland

Wanneer je een praktijkexamen wilt afleggen bij het CBR, dan is het regelen daarvan heel wat lastiger dan bij een theorie-examen. Een praktijkexamen kun je namelijk niet zomaar zelf aanvragen zoals dat bij een theorie-examen wel mogelijk is. 

De gangbare manier om een praktijkexamen aan te vragen is door dit via je opleider te doen, oftewel via je rijschool. Je volgt bij de rijschool in kwestie rijlessen. Na verloop van tijd beslis je dan samen met je rijinstructeur wanneer het moment is aangebroken om praktijkexamen te doen. Je rijschool vraagt dit examen vervolgens aan nadat jij je school daartoe hebt gemachtigd.

Waarom de tussenkomst van een rijschool eigenlijk gewenst is? Nou, dit is omdat het CBR niet zit te wachten op ‘avonturiers’ die examen komen doen terwijl ze daar eigenlijk nog helemaal niet aan toe zijn. Of met andere woorden, het CBR wil niet dat mensen praktijkexamen doen terwijl ze nog niet goed genoeg kunnen rijden. Dit komt mede doordat het bij het CBR altijd erg druk is. Het komt vaak voor dat er wachttijden zijn voor praktijkexamens. Ook daarom wil men alleen kandidaten die een goede kans hebben om te slagen.

Er is overigens wel één manier waarop je eigenhandig een praktijkexamen kunt aanvragen bij het CBR. Maar zelfs dan ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je een lesvoertuig regelt bij een rijschool om examen mee te doen. Deze kan het CBR namelijk niet voor je beschikbaar stellen. En aangezien je je rijbewijs nog niet hebt zal er ook een instructeur van de rijschool mee moeten.

Recente blogs Artikelen