Hoe gaat het praktijkexamen scooter?

Wanneer je een rijbewijs wilt halen voor de scooter, de brommer, de snorfiets of de brommobiel, dan zul je hier examens voor moeten afleggen. Eerst doe je hiervoor theorie-examen. Als je daarvoor geslaagd bent, dan kun je aan je praktijkexamen gaan denken. Natuurlijk zul je wel eerst moeten oefenen voor je je praktijkexamen voor de scooter aflegt. Oefenen doe je in de vorm van rijlessen. 

Als het praktijkexamen voor de bromfiets eenmaal ingepland is, dan wil je je daar uiteraard goed op voorbereiden. Lees daarom zeker dit artikel even door. Je weet dan precies wat je tijdens je praktijkexamen te wachten staat. Goed om nu alvast te weten is dat alle stappen van het examen in totaal zo’n 45 minuten in beslag nemen.

Kennismaken en controles

Op de dag van je praktijkexamen voor de scooter meld je je vanzelfsprekend ruim op tijd bij het betreffende CBR-examencentrum. Daar ontmoet je dan ook je examinator. Voordat het examen begint, maken jullie eerst even kennis met elkaar. Hierbij zal je ook nog eens medegedeeld worden hoe het examen er zo meteen uitziet. Ondertussen controleert hij of zij bovendien je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat.

Voordat je de weg op gaat, krijg je bovendien een ontvanger van de examinator. Via deze ontvanger kun je straks onderweg aanwijzingen ontvangen van de examinator.

Het daadwerkelijke examen

Vanaf het begin van de examenrit rijd je aan de hand van de aanwijzingen die de examinator geeft. Deze rijdt op een eigen bromfiets vlak achter je. Als je wilt, kan je rijinstructeur ook met een eigen bromfiets met jullie meerijden.

Je examinator houdt je verrichtingen uiteraard scherp in de gaten. Hierbij let deze met name op de volgende aspecten:

  • De manier waarop je je scooter beheerst en onder controle houdt.
  • Of je de verkeersregels correct toepast.
  • De wijze waarop je het zo veilig mogelijk houdt voor jezelf en voor verkeersdeelnemers om je heen.
  • Of je de juiste snelheid hanteert ten opzichte van het overige verkeer.
  • Of je altijd weet waar je op welke plek moet rijden met je bromfiets.

Ongeacht de plaats waar het examen plaatsvindt en de mate van verkeersdrukte, zal het examen 25 minuten in beslag nemen. De examinator houdt de tijd in de gaten en zorgt ervoor dat jullie na 25 minuten weer op het parkeerterrein van de CBR-locatie staan.

Na het examen

Nadat je examenrit erop zit, loop je samen met de examinator weer het CBR-gebouw in. Daar aangekomen krijg je direct te horen of je bent geslaagd. Als je onverhoopt bent gezakt, dan krijg je uiteraard te horen op welke punten je rijgedrag nog voor verbetering vatbaar is. Je krijgt dan ook een formulier mee waarop dat te zien is. Samen met je instructeur kun je dan nog aan deze punten gaan werken tijdens een paar extra rijlessen. Daarna plan je een herexamen in. Dit herexamen verloopt wederom op de manier zoals in dit artikel beschreven.

Recente blogs Artikelen