Hoe gaat het praktijkexamen auto?

Als je rijlessen aan het volgen bent, doe je dat normaal gesproken met als doel om je rijbewijs te halen. Voordat het zover is, moet je nog wel praktijkexamen doen. Praktijkexamen met de auto verloopt altijd via het CBR, oftewel het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dit praktijkexamen is voor elke kandidaat een bijzonder moment. Veel mensen blijft de dag van het examen nog jarenlang bij.

Het praktijkexamen bestaat uit verschillende onderdelen die altijd op dezelfde manier worden afgewerkt. Hieronder lees je welke vier onderdelen dat zijn. Vervolgens geven we je nog wat inzage in de kosten die bij een praktijkexamen voor de auto komen kijken.

Ontmoeting met examinator

In het gebouw van het CBR zul je eerst even kennismaken met je examinator. Deze persoon zal je eerst nog eens uitleggen hoe het examen zal verlopen. Tegelijkertijd zullen je papieren worden gecontroleerd. Denk hierbij aan je identiteitsbewijs, je uitnodiging voor het examen, je bewijs dat je al geslaagd bent voor je theorie-examen en een zelfreflectieformulier. In dit stadium mag jij verder aangeven of je rijinstructeur mag meerijden met de examenrit.

Handelingen op het parkeerterrein

Na het openingsgesprek loop je met je examinator het parkeerterrein van het CBR op. Je stapt dan nog niet gelijk in de auto. Eerst onderga je namelijk nog een ogentest. Hierbij word je in staat geacht een kenteken te kunnen lezen van zo’n 25 meter afstand. Verder wordt een aantal vragen gesteld door de examinator. Deze vragen kunnen gaan over bijvoorbeeld de betekenis van lampjes op het dashboard of hoe je de bandenspanning of de motorvloeistof kunt controleren.

De rit zelf

Vervolgens begin je aan dat waar het tijdens het praktijkexamen allemaal om draait: de examenrit zelf. Erg lang duurt deze rit niet. In 35 minuten zul je de examinator moeten overtuigen van je rijvaardigheid. Hierbij worden zaken als veilig rijden, een goed kijkgedrag, het correct toepassen van voorrangsregels en een goede wagenbeheersing als het belangrijkst beschouwd. Daarnaast moet je een bijzondere verrichting goed kunnen uitvoeren, al kun je daar vrijstelling voor krijgen als je dit al hebt gedaan tijdens een tussentijdse toets.

Tijdens de examenrit rijd je deels op basis van een navigatiesysteem naar een bepaalde bestemming. In het overige deel volg je de aanwijzingen van de examinator. 

Uitslag

Als de rit voltooid is, loop je samen weer het CBR-gebouw in. Je krijgt dan meteen te horen of je geslaagd bent. Natuurlijk wordt het resultaat van je examen dan ook mondeling toegelicht.

Mocht je geslaagd zijn, dan kun je een dag na het examen je rijbewijs aanvragen bij je eigen gemeente. Wanneer je bent gezakt, dan is het verstandig om snel nog een paar rijlessen in te plannen. Een nieuw examen inplannen kun je doen in overleg met je rijinstructeur. 

Op welke kosten kun je rekenen bij een praktijkexamen?

Wanneer je een praktijkexamen voor de auto aanvraagt en aflegt, dan rekent het CBR daar 120 euro voor. In principe hoef je vanuit het CBR niet te rekenen op extra kosten. Wel moet je beseffen dat je hier ook een of twee rijlesuren bij je rijschool voor kwijt bent. Uiteraard zijn de gebruikelijke kosten van toepassing die je rijschool hanteert.

Recente blogs Artikelen