Hoe gaat het AVD-examen?

Als je een motorrijbewijs wilt halen, dan moet je in feite twee praktijkexamens afleggen. Het laatste examen daarvan is het AVD-examen. Bij dit examen draait het allemaal om verkeersdeelneming. In principe wordt er dan dus vanuit gegaan dat je motorbeheersing al in orde is, al wordt dat tijdens dit examen wel degelijk nog eens gecontroleerd.

Uit welke stappen dit examen bestaat en hoe de examenrit zelf in z’n werk gaat? Je leest het allemaal in dit artikel.

Voorbereiding in het examencentrum

Voordat het examen begint, meld je je eerst in het erkende examencentrum van het CBR waar je je examen hebt aangemeld. Je ontmoet in het gebouw de examinator. Met hem of haar maak je dan eerst even kennis. Deze examinator zal dan ook uitleggen hoe de examenprocedure werkt. Bovendien zal deze enkele zaken controleren. Te denken valt hierbij aan je identiteitsbewijs, je theoriecertificaat en of je al geslaagd bent voor het examen voertuigbeheersing. De examinator checkt ook of je lesmotor qua vermogen wel in de categorie zit waarin je examen moet doen.

Ogen- en kennistest op het parkeerterrein

Na het kennismaken en de genoemde plichtplegingen loop je samen met de examinator en je eigen rijinstructeur naar buiten. Je stapt dan nog niet meteen op de motor. Eerst worden je ogen namelijk nog eens getest. Dit is waarschijnlijk al een bekende procedure voor je. Hoe dan ook word je gevraagd een kenteken te lezen van zo’n 25 meter afstand. 

Je kunt bovendien enkele vragen verwachten over zaken als het controleren van de banden, de remmen of de brandstof van je motor. Je antwoorden op deze vragen hebben niet per se invloed op het resultaat van je examen. 

De examenrit zelf

Dan begint het onderdeel waar het uiteindelijk toch allemaal om draait: de examenrit zelf. Hierbij stap jij gewoon op je lesmotor. De examinator en je rijinstructeur rijden vervolgens in een auto achter je aan. Je krijgt van je instructeur aanwijzingen via de zender in je helm. Op die manier krijg je te horen waar je naartoe moet rijden.

Ondertussen is de examinator je natuurlijk in de gaten aan het houden. Deze zal met name letten op zaken als je kijkgedrag en hoe je de geldende verkeersregels toepast. Welke plek op de weg je precies inneemt, wordt ook belangrijk gevonden. Net als op welke wijze je de motor onder controle houdt als je eens in een hectische verkeerssituatie terechtkomt. In totaal duurt de examenrit 35 minuten.

Geslaagd of gezakt? Dit doe je met het resultaat

Na 35 minuten rijden eindig je de rit weer bij het CBR-examencentrum. Samen met de examinator en je instructeur loop je vervolgens het gebouw binnen. Daar aangekomen krijg je meteen te horen of je bent geslaagd.

Mocht je geslaagd zijn, dan kun je vanaf een dag later je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Ben je jammer genoeg gezakt voor het AVD-examen? Dan krijg je uiteraard te horen op welke onderdelen je verkeersdeelname op de motor nog beter zou kunnen. Samen met je instructeur ga je daar dan nog een aantal lessen aan werken. Daarna doe je weer examen op de manier zoals in dit artikel is beschreven. 

Recente blogs Artikelen