Het rijexamen is voor iedereen die het ondergaat een belangrijk moment. Gezien de belangen die ervan afhangen is het logisch dat je hierbij enige spanning voelt. Niet iedereen kan even goed met die spanning om gaan. Als dit laatste ook voor jou geldt, dan is het goed om te weten dat je bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) een faalangst rijexamen kunt afnemen. Dit kun je doen door je rijschool dit examen te laten inplannen.
Op welke manieren dit examen verschilt in vergelijking met het ‘normale’ examen lees je verderop in dit artikel. Eerst gaan we echter nog dieper in op voor wie het faalangstrijexamen eigenlijk geschikt is.
Voor wie zijn faalangst rijexamens geschikt?
Een faalangstexamen is geschikt voor mensen die op belangrijke momenten niet goed kunnen laten zien waartoe ze eigenlijk wel degelijk in staat zijn. De angst om te falen neemt dan de overhand. Dit zorgt vervolgens voor te veel spanning, waardoor je juist extra fouten maakt. Dit terwijl je wel degelijk goed kunt autorijden, anders had je rijschool namelijk geen rijexamen voor je ingepland.
Overeenkomsten met reguliere examens
In beginsel worden bij het faalangstexamen dezelfde basisstappen doorlopen als bij het reguliere examen. Je komt dus eerst samen met je rijinstructeur binnen in het examencentrum van het CBR. Daar maak je kennis met de examinator en bespreek je samen even hoe het examen grofweg zal verlopen. Dan loop je het parkeerterrein op voor de ogentest. Hierbij wordt ook een aantal vragen gesteld, bijvoorbeeld over de lampjes op het dashboard of de banden. Vervolgens ben je toe aan de examenrit, waarna je in het CBR-gebouw de uitslag krijgt en de rit nabespreekt. Om te slagen moet je in principe hetzelfde kunnen als kandidaten voor reguliere examens.
Tot zover lijkt het dus alsof er geen duidelijke verschillen bestaan tussen faalangst rijexamens en reguliere examens. Die verschillen zijn er echter wel, zo zal blijken uit de volgende alinea.
Wat zijn de verschillen tussen reguliere examens en faalangstexamens?
Tussen reguliere rijexamens en faalangst rijexamens zijn de volgende duidelijke verschillen vast te stellen:
– Voor het faalangst rijexamen wordt 80 minuten gereserveerd, terwijl voor het reguliere examen slechts 55 minuten wordt uitgetrokken.
– De extra tijd die je bij het faalangst examen hebt wordt gebruikt om alle handelingen op een rustige en ontspannen manier uit te voeren. Bovendien heb je de gelegenheid om tijdens de examenrit een ‘time out’ (oftewel een pauze) in te lassen om even tot rust te komen.
-Een faalangstexamen wordt begeleid door een examinator die er speciaal voor is opgeleid om kandidaten met faalangst zich op hun gemak te laten voelen.
-De sfeer bij een faalangst rijexamen is veel relaxter. Dit uit zich onder meer in ontspannen gesprekken en extra aandacht voor wat je als kandidaat allemaal goed doet tijdens het examen. Dit laatste is om je extra zelfvertrouwen te geven.
– Al bij al wordt er bij het faalangstexamen alles aan gedaan om jou op de toppen van je kunnen te laten presteren, zodat de kans om te slagen zo groot mogelijk wordt.