Hoe bereid je je voor op je eerste rijles?

Een eerste autorijles is voor iedereen een bijzonder moment. Voor velen is dit ook daadwerkelijk de eerste keer dat ze een auto besturen. Het is logisch dat je je voor een dergelijk moment graag goed voorbereidt. Daarom hebben we in dit artikel een aantal tips beschreven die je aan een goede voorbereiding helpen voor je eerste rijles.

Vraag andere mensen hun ervaringen te delen

Voor een eerste rijles kun je behoorlijk zenuwachtig zijn. Hoe begrijpelijk dat ook is, eigenlijk zijn die zenuwen niet nodig. Als je eens aan mensen uit jouw familie- en vriendenkring vraagt hoe hun eerste rijles verliep, dan zullen de antwoorden die je krijgt je vast gerust stellen. Voor veruit de meeste mensen is de eerste rijles namelijk iets om met genoegen op terug te kijken.

Leg alvast fijne kleding klaar

Voor elke chauffeur geldt dat het raadzaam is om comfortabel zittende kleding te dragen tijdens het autorijden. Zelfs ervaren bestuurders doen hier goed aan. Uiteraard geldt dat al helemaal bij je allereerste rijles. Uitgerekend op dat moment wil je je natuurlijk op je gemak voelen. Leg daarom daags voor je eerste rijles alvast wat fijne kleding klaar.

Wat we precies onder comfortabele kleding verstaan? Nou, er zijn heel veel kledingstukken die daaronder kunnen vallen. Belangrijk is dat je in geen geval te strakke kleding draagt. Dit kan namelijk belemmerend werken voor de bewegingen die je met je benen en voeten maakt. 

En over voeten gesproken, geschikte schoenen zijn misschien nog wel het belangrijkst. Draag bij voorkeur sneakers, lichte sportschoenen of gewoon je dagelijkse schoenen. Kies zeker niet voor schoenen met een dikke zool of hakken. Die maken je het koppelen, gas geven en remmen alleen maar moeilijker. 

Vertrouw op je instructeur en de rijschool

Wanneer je straks aan je eerste rijles begint, dan moet je erop vertrouwen dat je rijinstructeur weet hoe deze jou moet begeleiden. Deze krijgt namelijk vaak te maken met mensen die voor het eerst een auto besturen. Verder zijn instructeurs ervoor opgeleid om nieuwelingen zich op hun gemak te laten voelen en natuurlijk om hen vaardigheden aan te leren. Besef je bovendien dat de instructeur eigen pedalen heeft en bij het stuur kan. Hij of zij grijpt dus echt wel in als dat nodig is.

Maak je niet druk over reacties van andere weggebruikers

Lesauto’s zijn altijd duidelijk te onderscheiden van andere voertuigen op de weg. Veel weggebruikers houden een beetje extra rekening met lesauto’s, maar helaas doet niet iedereen dat. Sommige mensen kunnen zelfs ongeduldig reageren en beginnen te toeteren als het ze te lang duurt. Hoe vervelend dit ook is, het is maar beter je vooraf te realiseren dat dit kan gebeuren. Mocht het inderdaad gebeuren, blijf er dan gewoon rustig onder. Je instructeur zal je hier ongetwijfeld bij helpen.

Wees niet ongerust over je eigen voorbereiding en kennis

Tenslotte adviseren we je om je niet druk te maken over een vermeend gebrek aan kennis en voorbereiding. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je nog niet alle verkeersregels kent. Welnu, talrijke mensen hebben bij het begin van hun rijlesperiode hun theoriecertificaat nog niet. Dit is nooit een probleem. Het is zelfs slim om ongeveer tegelijk met de praktijk te beginnen als met de theorie. In de praktijk leer je namelijk heel veel. Dit maakt het je makkelijker om straks te slagen voor je theorie-examen.

Recente blogs Artikelen