De beste oefeningen voor je theorie-examen

Welk rijbewijs je ook wilt halen, het theoretische gedeelte maakt er altijd een belangrijk onderdeel van uit. Niet voor niets moet je altijd eerst slagen voor het theorie-examen voordat je je praktijkexamen kunt afleggen. Het theorie-examen is echter nooit eenvoudig. Dit blijkt wel uit het feit dat slechts ongeveer de helft van de kandidaten bij de eerste poging slaagt voor een dergelijk examen.

Het is dus sowieso belangrijk dat je je goed voorbereidt op het theorie-examen. Lees en bestudeer de informatie dan ook meerdere keren, net zo lang tot je het uit je hoofd kent. Ruim op tijd beginnen is dus cruciaal om voor dit examen te slagen. Lees voor wat meer specifieke voorbereidingstips zeker ook de rest van dit artikel. 

Zorg voor een goed lesboek

Wat betreft het lesboek voor je theorie kun je kiezen uit een digitaal of een papieren lesboek. Veel mensen kiezen hierbij voor de papieren variant. Als je dit doet, let er dan wel goed op dat je een recent lesboek aanschaft. Verkeersregels veranderen namelijk regelmatig. Wanneer je dan in het bezit bent van een oud lesboek, dan kan het zijn dat je de verkeerde theorie leert.

Combineer theorie en praktijk

Een uitstekende manier om de theorie beter te leren en te begrijpen is door het te combineren met de praktijk. Als je voor een auto- of motorrijbewijs gaat, kan dat ook. Daarvoor mag je namelijk al rijlessen volgen terwijl je je theoriecertificaat nog niet hebt. 

Door terwijl je de theorie aan het leren bent al rijlessen te volgen, word je vooral snel beter op de onderdelen gevaarherkenning en verkeersinzicht. Zeker bij de autotheorie maken deze aspecten een groot deel uit van het examen. Als je dan als leerling in de lesauto al bepaalde situaties hebt meegemaakt, dan heb je daar straks tijdens je theorie-examen profijt van. Natuurlijk speelt ook mee dat je rijinstructeur al je vragen over de theorie kan beantwoorden.

Volg klassikaal les

Over het stellen van vragen over de theorie gesproken, dit kan uiteraard bij uitstek tijdens klassikale lessen hierover. Er zijn diverse rijscholen door het hele land die dergelijke lessen aanbieden. Het is absoluut aan te raden een of meerdere klassikale theorielessen te volgen. 

Door samen met andere leerlingen theorie-examen oefeningen te maken, blijft de lesstof je extra goed bij. Dingen die nog niet duidelijk voor je waren worden dan plotseling verduidelijkt. Bovendien profiteer je misschien van de vragen en opmerkingen die andere leerlingen plaatsen.

Maak genoeg oefenexamens

Als je denkt genoeg theorie examen oefeningen te hebben gemaakt en je het gevoel hebt dat je de lesstof nu goed beheerst, dan wordt het tijd om oefenexamens te gaan afleggen. Dergelijke testexamens kun je op verschillende plekken vinden, bijvoorbeeld online of via je eigen lesboek. Over het algemeen hebben deze examens hetzelfde niveau als het echte theorie-examen van het CBR. Door een heleboel oefenexamens te maken weet je al snel welke slagingskans je hebt en welke aspecten je nog wat extra moet bestuderen.

Recente blogs Artikelen