Hoe kun je het beste oefenen voor je auto theorie-examen?

Om in het bezit te komen van een rijbewijs, zul je moeten slagen voor je praktijkexamen en je theorie-examen. Meestal krijgt het praktijkexamen meer aandacht en wordt dit ook moeilijker gevonden door de kandidaten. Het theorie-examen is echter ook allesbehalve eenvoudig. Dit blijkt wel uit het feit dat ongeveer de helft van de kandidaten niet slaagt bij de eerste poging. 

Als je wilt weten hoe je het beste de auto theorie-examen kunt oefenen, lees dan de tips die we hieronder beschrijven. Volg je deze tips op, dan maak je de kans om te slagen zo groot mogelijk.

Goed leren

Je kunt nog zo’n goede chauffeur zijn of zo’n uitstekend verkeersinzicht hebben, als je niet leert voor dit examen is de kans dat je slaagt echt heel erg klein. Een belangrijk deel van de auto theorie bestaat namelijk uit puur theoretische vragen. Dit zijn vragen over onder meer voorrangsregels (en uitzonderingen daarop) en over de werking van de auto. De auto theorie oefenen gaat dus veelal om heel specifieke informatie. 

Zorg dus dat je een goed (online) theorieboek in bezit hebt en dat je de inhoud ervan uit je hoofd kent. Aan te raden is om al lang voordat je het examen hebt te beginnen met leren. Zo heb je tijd genoeg om zaken te herhalen. De stof blijft op die manier het best in het geheugen hangen.

Begin tegelijk met praktijklessen

Het is aan te raden om de theorie te gaan leren in dezelfde periode als dat je je eerste praktijklessen volgt. Door je al met de praktijk bezig te houden, zul je de theorie namelijk beter kunnen begrijpen. Daarnaast zorgt de praktijkervaring die je opdoet ervoor dat je werkt aan je kwaliteiten op het gebied van gevaarherkenning en verkeersinzicht. Dit zijn namelijk ook twee onderdelen die belangrijk zijn bij het theorie-examen.

Klassikale theorielessen

Sommige rijscholen bieden klassikale theorielessen aan, oftewel ‘echte’ lessen in fysieke klaslokalen. Of jouw rijschool dat nu doet of niet, het is zeker raadzaam om een plek te vinden waar je dit soort lessen kunt volgen. Je kunt dan namelijk samen met andere leerlingen voor het auto theorie-examen oefenen. Dit zorgt ervoor dat je de opgedane kennis beter onthoudt. Bovendien kun je natuurlijk naar hartenlust vragen stellen aan de aanwezige docent. 

Doe oefenexamens

Als je denkt genoeg te hebben geleerd, is het tijd om oefenexamens te maken. Zo’n oefenexamen auto maken kan mogelijk via je klassikale lessen of je lesboek, maar ook op internet zijn er diverse plekken te vinden waar je realistisch nagebootste theorie-examens kunt afleggen. Dit is heel handig, want zo krijg je een goed beeld van het niveau dat van je gevraagd wordt.

Stuur bij waar nodig

De resultaten van de oefenexamens zeggen heel veel. Deze examens hebben namelijk dezelfde moeilijkheidsgraad als het echte theorie-examen straks. Als je meerdere oefenexamens doet en je slaagt elke keer, dan kun je met vertrouwen toeleven naar je echte examen. Zak je echter keer op keer voor het oefenexamen, dan weet je dat er nog werk aan de winkel is. Zoek in dat geval zeker even uit op welke onderdelen je jezelf nog kunt verbeteren. Besteed aan deze onderdelen dan nog even wat extra aandacht.

Recente blogs Artikelen