Hoe kun je het beste oefenen voor je motor theorie-examen?

Slagen voor je theorie-examen is een van de hoofdvoorwaarden om je motorrijbewijs te kunnen halen. Echter, het is algemeen bekend dat dit theorie-examen absoluut niet makkelijk is. Ongeveer de helft van de kandidaten heeft namelijk twee of meer pogingen nodig om voor dit examen te slagen. 

Uiteraard maak je de kans dat je slaagt groter als je probeert de motor theorie te oefenen. Het is hierbij zeker nodig een motor theorieboek aan te schaffen. We hebben echter nog meer tips voor je in petto die je slagingskansen hopelijk doen vergroten. Hieronder worden vijf nuttige tips beschreven.

Begin op tijd met leren

Dat je goed moet leren en oefenen voor je theorie-examen voor de motor, dat weet nagenoeg iedereen wel. Niet iedereen weet echter dat het essentieel is dat je lang voor je examen plaatsvindt al begint met leren. Als je over een langere periode elke dag een beetje studeert, dan blijft de informatie namelijk veel beter hangen in je geheugen. Dit zorgt ervoor dat je betere kansen hebt tijdens je examen. Ook je gedrag op de weg wordt hier natuurlijk in positieve zin door beïnvloed. Begin dus ruim op tijd, en zeker niet pas een of enkele dagen van tevoren.

Verdiep je extra in verschillen met autotheorie

Veel mensen die het theorie-examen voor de motor doen, hebben eerder al eens dit examen voor de auto afgelegd. Dit is een potentiële valkuil. Verdiep je daarom extra in de verschillen in regels en gebruiken die er bestaan tussen verkeersdeelnemers op de auto en de motor. Zo laat je je tijdens het examen straks niet in de luren leggen door dit soort vragen.

Oefen in de praktijk

Een positief punt van motorrijlessen is dat je hier al gewoon mee mag beginnen als je je theorie-examen nog niet hebt gedaan. Dit mag wel alleen als je al in het bezit bent van een autorijbewijs. Als dat het geval is, dan kun je terwijl je de theorie leert je opgedane kennis alvast toepassen in de praktijk. Deze wisselwerking tussen theorie en praktijk zorgt ervoor dat je de theorie beter begrijpt. Dit vergroot je kansen voor tijdens het latere theorie-examen. Als je in de gelegenheid bent, is het dus zeker raadzaam al motorrijlessen te nemen voordat je je theorie-examen hebt.

Doe volop oefenexamens

Als je een motor theorieboek hebt, dan is de kans groot dat je via dat boek ook oefenexamens kunt afleggen. Daarnaast zijn er diverse plekken waar je deze testexamens online kunt doen. Hoe dan ook, oefenexamens hebben doorgaans hetzelfde niveau als het echte examen. Door veel oefenexamens te doen krijg je dus een goed beeld van je kansen. 

Aan te raden is door te blijven leren tot je praktisch altijd slaagt voor het oefenexamen. Let dan ook goed op welke vragen je fout beantwoordt. Besteed aan die vragen en onderwerpen vervolgens extra aandacht.

Zorg voor goede laatste voorbereidingen

Op een gegeven moment breekt de dag van je examen aan. Natuurlijk heb je jezelf hierop al goed voorbereid door volop te leren en oefenexamens te doen. Op de dag zelf kun je jezelf echter nog een extra handje helpen. Dit doe je door uitgerust naar het examen te gaan en door iets (bijvoorbeeld een paar bananen) te eten dat de alertheid en de concentratie ten goede komt. Alles om je eigen kansen op succes zo groot mogelijk te maken!

Recente blogs Artikelen