Hoe gaat het theorie-examen scooter?

Als je legaal op een scooter, brommer, bromfiets of snorfiets wilt rijden, dan zul je daar een rijbewijs voor moeten hebben. Mocht je al in het bezit zijn van een autorijbewijs of een motorrijbewijs, dan houdt dit automatisch in dat je ook het scooterrijbewijs hebt. Het scooterrijbewijs kun je evenwel natuurlijk ook als ‘los’ rijbewijs halen. Om dit voor elkaar te krijgen zul je moeten slagen voor het praktijkexamen en het theorie-examen. Hoe dit laatstgenoemde examen in z’n werk gaat, lees je in dit artikel.

Aanmelden

Een scooter theorie-examen leg je altijd af in een examencentrum van het CBR. In het gebouw waar je examen staat gepland, meld je je ruim voordat het examen begint. Je meldt je dan alvast aan bij een van de aanmeldzuilen. Hiervoor heb je het reserveringsnummer nodig dat je is toegewezen.

Voorbereiden en wachten

Nadat je je hebt aangemeld, kun je alvast wat van je spullen in een kluisje stoppen. Bedenk je namelijk dat je straks alleen je identiteitsbewijs mag meenemen naar de examenzaal. Heb je dit gedaan, dan kun je rustig wachten in de daarvoor bestemde wachtruimte. De informatie op de beeldschermen vertelt je of en wanneer je aan de beurt bent. 

Inchecken

Als de beeldschermen ‘Ga naar start examen’ zeggen, dan meld je je aan de balie waar je ook ‘Start examen’ ziet staan. Aan die balie wordt je identiteitsbewijs nog gecontroleerd. Vervolgens krijg je een tafel in de examenzaal toegewezen. Wanneer je vermoedt dat je je in deze zaal niet goed kunt concentreren, dan mag je bij binnenkomst in de zaal een setje oordopjes van het CBR meepakken.

Het examen afleggen

Het belangrijkste onderdeel van je examendag volgt nu: het daadwerkelijke examen van de scooter theorie. Vanaf het moment dat het examen officieel begint, zal je dertig minuten de tijd krijgen om alle vragen te beantwoorden. Je doet dit met de computer die op je tafel staat. Het gaat hierbij om in totaal 50 vragen. Goed om te weten is dat je er minimaal 44 correct moet beantwoorden om te slagen.

Bij deze 50 vragen komen overigens verschillende soorten vragen aan bod. Het gaat dus niet alleen om de welbekende meerkeuzevragen en ja/nee-vragen. Er komen bijvoorbeeld ook invulvragen, sleepvragen en hotspotvragen voorbij. Dit is niet iets waar je je druk over hoeft te maken. Uit de vraagstelling zal duidelijk blijken wat er van je verwacht wordt. Bovendien is bij alle vragen altijd maar één correct antwoord mogelijk. 

Na afloop

Wanneer de dertig minuten aan examentijd erop zitten, krijg je meteen de uitslag van je examen op je beeldscherm te zien. Je weet dus onmiddellijk of je geslaagd of gezakt bent. Je krijgt het resultaat met een uitslagformulier ook gelijk per e-mail toegestuurd.

Als je geslaagd bent, dan kun je je gaan voorbereiden op (het inplannen van) je praktijkexamen. Je hebt nu anderhalf jaar de tijd om ook voor de praktijk te slagen. Lukt dat niet, dan zul je de scooter theorie opnieuw moeten doen. Dit laatste moet zeker als je voor je theorie-examen onverhoopt gezakt bent. Je herexamen zal dan weer hetzelfde verlopen als beschreven in dit artikel.

Recente blogs Artikelen