Hoe gaat het theorie-examen motor?

Als je je rijbewijs voor de motor wilt halen, dan zul je ook je theorie-examen motor moeten afleggen. Sterker nog, zonder te slagen voor je motor theorie, mag je überhaupt je praktijkexamen niet aanvragen. Het theorie-examen voor de motor is dus gewoon een heel belangrijk examen. Wat je zoal van dit examen kunt verwachten, kun je lezen in dit artikel.

Aanmelden, voorbereiden en wachten

Het is aan te raden ruim op tijd naar het examencentrum van het CBR te gaan als jouw moment is aangebroken om theorie-examen af te leggen. Bij aankomst in dit centrum meld je je aan bij een aanmeldzuil. Houd hiervoor je reserveringsnummer bij de hand. 

Vervolgens is het goed om te weten dat je straks naar de examenzaal alleen je paspoort mag meenemen. Na je aanmelding is het dus een goed moment om je overige spullen alvast in een kluisje te doen. Hierna wacht je simpelweg tot je aan de beurt bent. Aan de informatie op de beeldschermen die in de wachtruimte hangen, zie je wanneer dat het geval is. 

Inchecken

Als je via het beeldscherm wordt opgeroepen naar de start van het examen te gaan, dan houdt dat in dat het nu je beurt is. Je meldt je dan ook direct bij de balie waar je ‘Start examen’ ziet staan. Daar wordt je identiteitsbewijs nog gecontroleerd, waarna je de examenruimte in mag. Je gaat zitten aan de tafel met het nummer dat je is toegewezen. 

Het motor theorie-examen zelf

Het belangrijkste deel van je bezoek aan het CBR-examencentrum begint nu: het daadwerkelijke motor theorie-examen. In principe gaat het hier om een heel simpele procedure. Je krijgt 50 vragen gesteld waar je een antwoord op moet geven. Om te slagen moet je minstens 44 van deze vragen correct hebben beantwoord. Je vragen worden gesteld en door jou beantwoord op de computer die op je tafel staat. Je krijgt hier in totaal een half uur de tijd voor.

Er zijn verschillende soorten vragen die deel uitmaken van dit examen. De meest bekende soorten vragen hiervan zijn vermoedelijk de meerkeuzevragen en de ja/nee-vragen. Daarnaast worden er enkele invulvragen gesteld en kun je geconfronteerd worden met sleepvragen, single-sleepvragen en hotspotvragen. Dit lijkt heel wat, maar als je de aanwijzingen op het beeldscherm volgt, dan wordt ongetwijfeld snel duidelijk wat de bedoeling is.

Na afloop

Als het examen afgelopen is, ontvang je meteen de uitslag. Je weet dus gelijk of je wel of niet geslaagd bent. Binnen een kwartier krijg je de uitslag ook per e-mail binnen. In deze mail vind je een formulier met je score per onderwerp. Vooral als je bent gezakt, heb je hier veel aan. Zo kun je namelijk duidelijk zien op welke onderdelen je minder goed hebt gescoord en waar je bij je herexamen extra aandacht aan kunt besteden. Dit herexamen zal dan opnieuw verlopen zoals is beschreven in dit artikel. 

Wanneer je geslaagd bent, dan is het goed om te weten dat jouw resultaat anderhalf jaar geldig blijft. Dit houdt puur in dat je in deze anderhalf jaar ervoor moet zien te zorgen dat je ook voor je praktijkexamens op de motor slaagt. Lukt dat niet, dan zul je opnieuw een theorie-examen moeten afleggen.

Recente blogs Artikelen