Als je je rijbewijs voor de auto wilt halen, dan zul je moeten slagen voor zowel een praktijkexamen als voor een theorie-examen. Het theorie-examen voor de auto volg je altijd bij het CBR, oftewel het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Hoe zo’n CBR theorie-examen voor de auto precies in z’n werk gaat, lees je in dit artikel.
Algemene informatie
Wanneer je een theorie-examen hebt ingepland bij een CBR-locatie, dan zorg je natuurlijk dat je daar op tijd bent. Neem ook alle gevraagde spullen mee naar het examen. Hierbij gaat het om je identiteitsbewijs en je reserveringsnummer.
Houd er vervolgens rekening mee dat het examen zelf dertig minuten in beslag zal nemen. De kosten voor het examen bedragen 37 euro. Als je extra tijd nodig hebt voor je auto theorie examen, dan kun je dit van tevoren aanvragen. Je zou dan een individueel, begeleid examen kunnen afleggen. Het kan dan wel zijn dat het examen iets duurder uitvalt.
Wat is de procedure in de CBR-locatie?
Bij de CBR-locatie waar je je examen gaat doen, geldt voor theorie-examens altijd dezelfde procedure. Deze verloopt als volgt:
- Je meldt je aan bij een aanmeldzuil. Daar gebruik je het reserveringsnummer dat je hebt gekregen.
- In de wachtruimte wacht je tot je aan de beurt bent. Tijdens het wachten kun je alvast al je spullen, behalve je identiteitsbewijs, in een kluisje leggen. Je mag namelijk alleen je identiteitsbewijs meenemen naar de examenzaal.
- Als het je beurt is, zal een CBR-medewerker je identiteitsbewijs controleren. Daarna ga je zitten aan de tafel die jou is toegewezen.
- Op de computer die voor je staat op tafel voer je je reserveringsnummer in.
- Je doet examen en ontvangt de uitslag. Deze punten worden hieronder verder beschreven.
Uit deze onderdelen bestaat het theorie-examen
Tegenwoordig bestaat het theorie-examen voor de auto uit drie verschillende onderdelen, te weten:
- Gevaarherkenning: Dit zijn vragen die gaan over het herkennen van mogelijk gevaar bij bepaalde verkeerssituaties. Je moet dan ook aangeven wat jij zou doen in de voorgestelde situatie.
- Kennis: dit is het theoretische deel van het examen. Hier bewijs je dat je de regels en de feiten goed kent. In principe is dit gedeelte van het examen goed te doen als je een theorieboek hebt en deze ook daadwerkelijk goed hebt bestudeerd.
- Inzichtvragen: Hierbij kun je aantonen dat je de regels goed weet toe te passen en dat je op het juiste moment het juiste besluit kunt nemen in het verkeer.
Wanneer ben je geslaagd en gezakt?
Bij elk onderdeel van het examen moet je een bepaald minimum aantal vragen goed hebben beantwoord. Van de twaalf kennisvragen moet je er minstens tien goed hebben. Het examen heeft 28 inzichtsvragen. Hiervan dien je er minimaal 25 correct te hebben beantwoord. Het onderdeel gevaarherkenning is het minst streng. Daarbij geldt dat je minstens 13 van de 25 keer het juiste antwoord moet hebben gegeven.
Na het examen lees je meteen of je geslaagd bent. Als je bij alle drie de onderdelen het minimum aantal juiste antwoorden hebt gegeven, dan ben je geslaagd. Je krijgt de bevestiging daarvan snel per mail. Houd er rekening mee dat je uitslag nu anderhalf jaar geldig is. In die tijd moet je dus proberen ook voor je praktijkexamen te slagen.